Luna Gitana
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

UČITELJI

Inma Lobato

od leta 2002 prihaja v Ljubljano kot gostujoča učiteljica na kratkih plesnih seminarjih, poleg tega pa v KUD-u Luna gitana sodeluje kot botra in častna članica društva.

Je plesalka in plesna pedagoginja, ki goji predvsem tradicionalne oblike flamenka. Šolala se je na konzervatoriju za ples in dramsko umetnost v Sevilli, višjo stopnjo pa je zaključila na profesionalni visoki šoli za ples Matilde Coral. Izpopolnjevala se je pri priznanih učiteljih, kot sta Angelita Gómez in Manolo Marín. Na Univerzi Alcalá de Henares je opravila tečaj Community Dance, katerega namen je uporaba plesa za pomoč osebam v stiski.
Od leta 1992 v okviru kulturnega plesnega društva La Argentinita poučuje v plesni šoli mesta Sanlúcar de Barrameda, občasno pa še na različnih plesnih tečajih in seminarjih doma in v tujini. S posebnim žarom se loteva delavnic in tečajev namenjenih otrokom, ženskam, ki so žrtve nasilja v družini, duševnim bolnicam, odvisnicam in drugim osebam v stiski.
Kot članica skupine Flamenco Teatral mesta Sanlúcar de Barrameda je plesala v predstavah La pasión in Memorias del Río Grande. Nastopala je v Tokiu, Lyonu, Nimesu, Swanseaju, Ljubljani in v različnih krajih po Španiji.
Je avtorica in režiserka dela Las Infantas Matris, uprizorjenega ob Marijinem vnebovzetju, prazniku zaščitnice mesta Sanlúcar de Barrameda, ter odgovorna za televizijsko oddajo El club de las ideas, v kateri je bilo predstavljeno delo kulturnega društva La Argentinita.

            Slovenske ljubitelje flamenka vedno znova navdušuje s svojo neizmerno pozitivno energijo in sposobnostjo, da iz nas izvabi občutke, čustva in vzgibe, ki se jih pogosto niti ne nadejamo, ter jih spremeni v gibe, mimiko in celovito plesno interpretacijo. Poleg tega je Inma za društvo Luna gitana tudi neusahljiv vir vzpodbude za organizacijo različnih plesnih dogodkov.
Iris Belko

...je učiteljica in plesalka flamenka, profesorica športne vzgoje in plesna
pedagoginja. Na Fakulteti za šport je diplomirala iz smeri ples, in sicer z
diplomsko nalogo Etnični ples – flamenko. V KUD-u Luna gitana vodi celoletne
tečaje flamenka.

S plesom se je začela ukvarjati pri 15-ih letih, in sicer je v plesni šoli Kazina štiri
leta plesala jazz balet ter s selekcijsko skupino nastopala po Sloveniji. Za sabo
ima dolgoletno kariero v aerobiki, kot uspešna inštruktorica ter demonstratorka
aerobike. Izobraževala se je na svetovno priznanih kongresih doma in v tujini,
kot inštruktorica aerobike nastopala na aerobičnih konvencijah (Nike, Reebok) in
plesala v plesni skupini Nike Aerobic Team. Specializirala se je za skupine ljudi
s specifičnimi vadbenimi potrebami, kot so starejši, nosečnice in poporodnice, ki
potrebujejo prilagojeno vadbo v manjših skupinah in intenzivnejšo interakcijo z
inštruktorjem.

S flamenkom se je prvič srečala leta 1993 na poletni plesni šoli v Ljubljani. Takoj
ga je vzljubila in je z učenjem nadaljevala pri plesni pedagoginji Jeleni Markovič.
Nato se je leta 2000 izobraževala v šoli flamenka Carmen de las Cuevas v
Granadi pod vodstvom Juane Torres. V zibelki flamenka, Andaluziji, jo je ta
temperamentni ples še bolj omrežil in navdušil in je tako dobila zamisel, da bi ga
nekoč tudi sama poučevala. Od leta 2001 dalje svoje znanje redno izpopolnjuje
pri Inmi Lobato Díaz, kar ji vedno znova daje zagon za poučevanje. Poleg tega
se je izobraževala tudi na seminarjih Juana Polvilla in Maríe José Franco.

V KUD-u Luna gitana smo še posebej ponosni, da sodelujemo z učiteljico in
plesalko, ki na naše tečaje flamenka prinaša tako raznolika znanja, bogate
pedagoške izkušnje ter izjemen čut za ljudi.

 Mojca Medvedšek

mojca  
je začela plesati še kot otrok. Hodila je v nižjo baletno in osnovno glasbeno šolo, kjer je končala šest razredov klavirja. V najstniških letih je klasiko zamenjala s takrat priljubljenim jazz baletom in show danceom. Najprej je plesala v mladinski skupini v Kazini, s katero je preplesala vse odre po Sloveniji in sodelovala na številnih turnejah po republikah bivše Jugoslavije. V članski skupini Mojce Horvat Mojca's formation, ki je za Slovenijo dosegla prve pomembne rezultate na svetovnih tekmovanjih v show danceu, je aktivno plesala do prvih študijskih let, ko se je namesto za profesionalno plesno kariero odločila za študij in gledališče. Čeprav jo je že od nekdaj privlačilo vse, kar je temperamentnega, še zlasti južnoameriški ritmi, ki se jim je intenzivno predajala na potovanjih, in se je kratek čas intenzivneje posvečala tudi argentinskemu tangu, je usoda hotela, da se resneje zapiše flamenku.

Prve plesne korake španskega plesa je spoznavala na celoletnih seminarjih pri plesni pedagoginji Jeleni Markovič in na intenzivnih poletnih delavnicah Conche Fernández García. Intenzivni seminarji flamenka s plesalko in pedagoginjo Inmo Lobato Díaz v Ljubljani in Andaluziji, kjer se redno izpopolnjuje od leta 2002, so jo utrdili v želji po spoznavanju tradicionalnega flamenka, njegovega izročila, vzorcev in razvoja, zato je pri reviji Literatura izbrala in uredila prvi zajeten blok s teoretičnimi teksti in literarnimi zapisi o flamenku pri nas.

Kot učiteljica v društvu Luna gitana učinkovito združuje bogato plesno znanje s pedagoškimi izkušnjami iz svojega poklicnega življenja. Na odru jo zaznamujejo eleganca, izraznost in ženstvenost, pri iskanju lastnega plesnega stila pa jo vodita spoštovanje do tradicije ter raziskovanje osebnega čustvenega sveta.
Iris Gregorič, foto: Damjan Jermančič